John Tana wint Jo Erens Priès 2022

De Franse Maastrichtenaar John Tana heeft vanavond de Jo Erens Priès gewonnen. In café De Witte in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt. John Tana, het alter ego van de uit Maastricht afkomstige Seth Verhaegen, heeft zich afgelopen jaar met zijn liedjes en clips op indrukwekkende wijze op de kaart weten te zetten en is op die manier een voorbeeld voor anderen, zo beargumenteert de organisatie van het dialectevenement hun keuze. Wie de winnaar van de stimuleringsprijs zou gaan worden was dit jaar vooraf dermate duidelijk dat er door de organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed werd bepaald geen andere artiesten te nomineren.

Foto Sven Jacobs

De keuze voor John Tana

Het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed is enthousiast over onze kersverse prijswinnaar. Voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Ongelooflijk wat het fenomeen John Tana in korte tijd voor elkaar heeft weten te krijgen. Vele artiesten dromen jarenlang van een dergelijke carrière. John is als een komeet gekomen. Er is veel talent aanwezig in Limburg, waar we als Nach altijd zeer blij mee zijn, maar voor ons stond de keuze voor de winnaar dit keer zeldzaam snel vast.’

Afgelopen vastelaovend brak John Tana door, sindsdien bereikt hij een groot publiek met een flinke rij aan liedjes in een merkwaardige mix van Frans en Maastrichts. Nummers als Boursin en Allein groeiden uit tot ware knallers. Dat geldt niet alleen voor de liedjes, maar ook voor de bijbehorende clips, die op YouTube veelvuldig worden bekeken. Volgens de officiële lezing liggen de roots van John in een ongure buurt in het Zuid-Franse Marseille en opereert hij al een lange tijd vanuit Maastricht. In werkelijkheid is John Tana Seth Verhaegen, die een audiovisuele opleiding aan het Arcus College in Heerlen volgde. Daar hielp hij medestudent Benjamin Peeters met het maken van parodieën op bekende muziekartiesten. De twee hadden online veel succes: hun parodie op Shape of you van Ed Sheeran behoorde in 2017 zelfs tot de drie meest bekeken YouTube-video’s in Nederland. Begin 2022 lanceerde Seth, met hulp van Benjamin Peeters, zijn alter ego John Tana.

Foto’s Sven Jacobs

De talentvolle Tana bewijst dat het mogelijk is vanuit het ogenschijnlijke niets heel Limburg te veroveren. Neal van den Eertwegh: ‘Ga maar na: een jaar geleden had niemand nog van hem gehoord, nu kan niemand meer om hem heen en is hij populair bij jong en oud. Zo’n succesverhaal is natuurlijk inspirerend voor anderen en dat is precies in de geest van de Jo Erens Priès.’ John Tana heeft sinds zijn doorbraak met zijn Limburgse chansons al op tal van grote Limburgse podia gestaan, van de Boétezitting tot Pinkpop. Velen kijken inmiddels reikhalzend uit naar de momenten dat John weer een nieuw nummer lanceert. Neal: ‘We zijn er trots op om John Tana toe te voegen aan de inmiddels lange rij van Jo Erens Priès-winnaars en zijn er van overtuigd dat hij nog veel gaat bereiken in zijn muzikale loopbaan. Zijn start is in elk geval absoluut veelbelovend.’

Programma wijziging

D'r zien waeges umstandigheden inkele wijzigingen in 't programma:

-Fiorenza ken helaas neet optraeje vanwaege ein coronabesmetting. In plaats doorvan kump Katja Henz de mert op zien kop zette!

- 't Harry Bordon Project in 't Getske van Gelök is vanwaege de weersverwachting verplaats naor Café De Witte.

- 't Optraeje van @deherfshaneband vervelt in 't Getske van Gelök, maar de kens eur optraeje bekieke en huure beej Brouwersplaats!

Tot slot zien de speultieje van Net oet bèd beej De Keizerin en van Marshmallow Moonshine beej Blauw Trap iets gewijzigd.

Alles is beej gewerk in de app en op de website.

Veldeke Oeuvre-Pries voor John Coenen

Eervolle onderscheiding voor Maastrichtse componist, tekstschrijver en zanger

Maastrichtenaar John Coenen (1945) ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgse Leed. Voorzitter Henk Buskes van Veldeke Venlo maakte dit vandaag bekend in het L1-radioprogramma Plat-eweg. John reageerde verheugd op de toekenning van deze jaarlijkse onderscheiding. De liedjesmaker en zanger wordt met de prijs geëerd voor zijn omvangrijke oeuvre en zijn verdiensten voor het Limburgse lied. John Coenen ontvangt de prijs op zaterdag 17 september tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Venlo.

Foto Henk Hover | L1

Taai Taai

De muzikale loopbaan van John Coenen duurt inmiddels zo’n zestig jaar. Als zanger is hij weliswaar al enige tijd gestopt, maar als schrijver is de Maastrichtenaar nog altijd actief. Bij het grote publiek is Coenen vooral bekend als lid van het duo Taai Taai dat hij in 1996 start. In eerste instantie is Jos Wolfs zijn zangpartner, maar die wordt al snel opgevolgd door John Dams. Met hits als Viva Tirol, De Alpen expres en Roed zien de roeze weet Taai Taai zich ook landelijk in de kijker te spelen. Voor die periode speelt en zingt hij bij dialectband Fietsefreem en na Taai Taai bouwt Coenen vanaf 2004 een mooie solocarrière op.

Als componist en tekstschrijver schrijft Coenen liedjes voor tal van Limburgse artiesten. Regelmatig doet hij dat met collega Guus Smeets, die in 2013 de Oeuvre-Pries in ontvangst mocht nemen.

Engelstalig

Voordat Coenen zich op het Limburgse lied stort is hij eerst actief in dansorkesten en later in de Limburgse popscene, waarbij hij in bands als The Walkers en The Press speelt. Ook voor deze bands schrijft hij songs. Zelfs de Amerikaanse ster Telly Savalas neemt repertoire van Coenen op. Ook de dialectnummers van John Coenen blijven in het buitenland niet onopgemerkt: bij internationale sterren als Hansi Hinterseer en Andreas Gabalier staan vertaalde liedjes van John op de setlist.

Gestopt

Inmiddels is Coenen gestopt met optreden. De spanning die telkens weer gepaard gaat met het op een podium staan is daar een oorzaak van. Coenen maakt wel nog steeds muziek in de studio achter zijn woonhuis. Regelmatig schrijft hij nog nieuw repertoire en neemt hij sferische instrumentale muziek op.

Foto’s Sven Jacobs

De Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgse Leed

Voor de zestiende keer reikt Dialekvereiniging Veldeke Venlo de Oeuvre-Pries uit. Dat dit steevast tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed gebeurt onderstreept de bijzondere samenwerking die er tussen de vereniging en het festival is. De prijs gaat elk jaar naar een persoon of groep met jarenlange verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.

Motivatie Dialekvereiniging Veldeke Venlo

Veldeke Venlo-voorzitter Henk Buskes: ‘John Coenen heeft een oeuvre om u tegen te zeggen. Veel mensen kennen hem van Taai Taai, maar hij heeft nog veel meer gedaan. Zo zat John in heel wat bands en schreef hij tal van liedjes, zowel voor zichzelf als voor anderen. Wij als Veldeke Venlo zijn onder de indruk van alles wat hij decennialang heeft gedaan en vinden John Coenen een waardige toevoeging in het mooie rijtje van winnaars dat we inmiddels hebben. Toen we hem benaderden reageerde John erg verrast en positief.’

John Coenen

‘Ik voelde me zeer vereerd toen ik door Veldeke werd benaderd. In het begin was ik echt flabbergasted, om het op z’n ‘Limburgs’ te zeggen. Ik kende de prijs al, dat ik op deze manier geëerd wordt voor wat ik heb gedaan is prachtig. Als ik kijk naar de eerdere winnaars dan zijn het stuk voor stuk mensen die heel mooie nummers hebben afgeleverd, een beetje een dwarsdoorsnede qua muziekstijlen. Heel mooi dat ik daar voortaan tussen mag staan.’

Eerdere winnaars van de Veldeke Oeuvre-Priés:

2021 Ton Engels
2020 Arno Adams
2019 Neutjesrang (Paul Nagelmaeker †)
2018 Gé Reinders
2017 Henk Steijvers
2016 Thei & Marij
2015 Jack Vinders
2014 Um en Um
2013 Guus Smeets †
2012 Nol Wassen †
2011 Ben Verdellen 2010
Sjef Diederen †
2009 Wooden Chain
2008 Hannelore Winter
2007 Jan Theelen †

Uitreiking

De Veldeke Venlo Oeuvre-Pries wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Traditiegetrouw gebeurt dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Venlo, die plaatsvindt op zaterdag 17 september. Na twee jaar afwezigheid is het gratis dialectmuziekevenement weer terug, met tal van optredens op verschillende locaties in de Venlose binnenstad.