Vier kanshebbers voor Jo Erens Priès

De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: Fiorenza (Gulpen), Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht), Net Oet Bèd (Reuver) en PIM (Kessel). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Harold K, Jo Erens Priès-winnaar in 2018. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 21 september in Venlo.

Fiorenza (Gulpen)
Wat goed is, komt soms snel. En dat is bij de jonge zangeres Fiorenza uit Gulpen zeker het geval. Ze stond al op piepjonge leeftijd in de LVK-finale en heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke fanschare opgebouwd, getuige haar grote bereik op social media. Daar laat ze met regelmaat horen wat ze vocaal in haar mars heeft. En dat is nogal wat: Fiorenza timmert flink aan de weg qua liedjes en optredens en is op de manier waarop ze bezig is een voorbeeld voor andere jonge, talentvolle vocalisten.

Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht)
De formatie Luister is een bijzonder gezelschap. De band bestaat uit Michel Otten, Jeroen Janssen, Tom Jaspers en Sander van Goor en maakt muziek in het Nederlands, Vlaams én Limburgs. Dat is speciaal, maar ook logisch: het verraadt de afkomst van de leden van Luister en de talen waarin ze denken en dus liedjes schrijven. Met een unieke mix van grensoverschrijdende liedjes hebben ze intussen heel wat interesse gewekt en kijken we reikhalzend uit naar meer werk.

Net Oet Bèd (Reuver)
Net Oet Bèd begon vijf jaar geleden als een Neet Oét Lottum-coverband, voegde steeds meer andere Limburgse klassiekers toe aan het repertoire en ontpopte zich zo tot een ware feestband. Ook kwamen er eigen liedjes: zo verscheen dit jaar de prima EP Perron Gelök, met onder meer de catchy single Kefeeke. De stap naar eigen nummers juichen wij zeer toe: dit smaakt naar meer. Al blijft Net Oet Bèd natuurlijk hoe dan ook uitermate geschikt om een feestje te bouwen.

PIM (Kessel)
We kennen Pim van Wylick van zijn vastelaovesliedjes: hij stond al meerdere keren in de LVK-finale en kon zodoende al op een gigantisch podium laten horen wat hij als zanger allemaal kan. Maar Pim kan op muzikaal gebied nog veel meer dan alleen vastelaovesrepertoire. Zo startte hij met Jerôme Lenders en Stan Smeets van de band Statesmen het project PIM, waarmee rustigere liedjes worden gebracht. Eind vorig jaar werd onder de naam PIM de erg goed ontvangen single December gelanceerd, daaruit blijkt dat PIM een echte aanwinst is.

Harold K wint Jo Erens Priès 2018

Harold K uit Susteren heeft gisteren de Jo Erens Priès gewonnen. In de Frans Boermans zaal in De Maaspoort in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt door de Venlose wethouder van cultuur Marij Pollux. De andere genomineerden waren Jorn Lucassen (Schimmert), Mella (Neer) en Huub Holtman (Grubbenvorst). Harold K is de opvolger van Joep van Wegberg, die de prijs in 2017 won met zijn project Joep’s Kapel. In De Maaspoort werd ook de Veldeke Oeuvre Pries uitgereikt aan Gé Reinders, die er vervolgens zijn nieuwe cd Oetblaoze presenteerde.

De keuze voor Harold K
De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Dialectmuziek leeft. Ondanks dat de lijst aan winnende acts elk jaar langer wordt, kunnen we telkens weer putten uit heel veel artiesten die iets bijzonders hebben gedaan. We hadden dan ook vier erg sterke genomineerden. Het is goed om te zien dat er zoveel talent rondloopt in Limburg. Dat is voor ons als festival ook ontzettend prettig: op deze manier kunnen we gelukkig nog tot in lengte van jaren doorgaan met de Nach.’

De in Amsterdam woonachtige, maar uit Susteren afkomstige Harold K ofwel Harold Konickx ging er uiteindelijk met de Jo Erens Priès vandoor. Het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed is enthousiast over de verhalende, pakkende liedjes van Harold. Enkele jaren geleden maakte hij al veel indruk met Heppeneert, met een nominatie voor de Jo Erens Priès als resultaat. De verwachtingen van de opvolger van die cd waren daardoor automatisch hoog. En die verwachtingen maakte Harold vorig jaar volledig waar toen hij terugkeerde aan het front met het prachtalbum Mama Courage. Op de cd staat de liefde centraal, een thema dat gevoelige, hoopvolle en weemoedige liedjes opleverde. De singer-songwriter Harold K heeft een geheel eigen geluid én de gave om verhalend te schrijven. De titeltrack over het leven vol zwoegen van de Limburgse mijnwerkersvrouw is daar een uitstekend voorbeeld van. Als Jo Erens nu had geleefd hadden zijn liedjes zomaar kunnen klinken als die van Harold K.

Volledige programma bekend

Het volledige programma van de Nach van ’t Limburgse Leed 2018 is bekend. Het programma op het Hoofdpodium op de Markt staat in het teken van 675 jaar Venlo en heeft een geheel groot-Venlose line-up. Naast Thei & Marij en een bijzonder optreden met liedjes uit de Venlose Revues is er een reünie van Pinda Wullum. Tijdens de Nach zijn er verder optredens van onder meer Linke Mik, Ton Engels en John Coenen (van Taai Taai). Het Getske van Gelök wordt verzorgd door Neutjesrang, de LuusterNach-artiest van dit jaar is Joep van Wegberg. Hij treedt met zijn Joep’s Kapel op bij De Witte. De prijsuitreikingen vinden plaats in de Frans Boermans-zaal in De Maaspoort, waar Veldeke Oeuvre Pries-winnaar Gé Reinders die avond tevens zijn nieuwe cd lanceert. Alle optredens zijn geheel gratis.

Afwisseling
Er is voor ieder wat wils tijdens het dialectmuziekevenement. De Nach begint al heel vroeg: ’s middags vindt een besloten optreden van Thei en Marij plaats voor bewoners van De Beerendonck, de Venlose rockformatie Waers treedt in de middaguren op bij muziekwinkel Sounds. Speciaal is ook het open podium bij De Galerie, waar vanaf 17.00 uur talentvolle acts zullen laten horen wat ze in huis hebben. Daarnaast wordt de hele dag de Venlose 100 live uitgezonden vanuit de Locomotief, hier zullen gastartiesten aanwezig zijn.

 ’s Avonds brengt Rob Achten, ofwel JoeksDJ Rob, op het Houfpodium op de Markt als opwarmertje allereerst het beste uit 675 jaar-dialecthits uit Groot-Venlo, waarna ORKESJE Speult Dialek van Wim Naus en Lottie Boermans een muzikale reis door de tijd maakt door middel van het brengen van liedjes uit Venlose Revues door de jaren heen. Het zangduo Thei & Marij bestaat volgend jaar 3X11 jaar, dat jubileum wordt op de Nach alvast ingeluid. Ook zal er nog een kort verrassingsoptreden op de Markt plaatsvinden. Tot slot is er een reünie van Pinda Wullum, bekend van klassiekers als Vader stad en Late Nach. In De Maaspoort worden de Veldeke Oeuvre Priès en de Jo Erens Priès uitgereikt en presenteert Gé Reinders zijn nieuwe cd. Neutjesrang verzorgt in de Gasthuisstraat het Getske van Gelök: in de portiek van Geven Schoenen trappen zij hun afscheidstour Letste Ronde af middels een heuse afscheidreceptie in drievoud.