Kwante Hippe wint Jo Erens Priès 2015

Venlose band jongste winnende act ooit van prestigieuze dialectmuziekprijs

19 september 2015 21:15 - De Jo Erens Priès gaat dit jaar naar de Venlose band Kwante Hippe. De groep won de prijs ten koste van de andere genomineerden Harold K (Susteren), Dyanne Sleijpen (Epen), Het Zuiden (Zuid-Limburg, o.a. Bunde) en Jos van Herpen (Maastricht). Kwante Hippe is de jongste act ooit die de Jo Erens Priès weet te winnen: geen van de bandleden is ouder dan 24 jaar. De Venlose groep kreeg de prestigieuze prijs, die tot 2012 Priès van ’t Limburgs Leed heette, overhandigd in Domani in Venlo. Op die plek werd ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Deze ging naar de uit Kerkrade afkomstige Jack Vinders, die vanwege verplichtingen elders overigens zelf niet aanwezig kon zijn.

De Jo Erens Priès

Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Drie jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

Kwante Hippe

Het succesverhaal Kwante Hippe begint meer en meer op een spannend jongensboek te lijken. De groep start eind 2013 en breekt in Venlo door tijdens de vastelaovend van 2014. Al snel volgt een eerste EP (Greun Graas) en mag Kwante Hippe optreden in de Grenskerk op het Zomerparkfeest. Later dat jaar volgt een nominatie voor de Jo Erens Priès, die vervolgens door Ivo Rosbeek wordt gewonnen.

Met D’n prins pakt Kwante Hippe in het najaar van 2014 ‘de nummer 11’, de maandelijkse tip voor de L1mbo Top 10. Die hitlijst wordt uiteindelijk net niet gehaald. Kwante Hippe stort zich al snel op een nieuw project. Samen met de nestors van Minsekinder en drie andere jonge bandjes (Van Gelder, Linke Mik en Appelemoos) wordt onder de noemer Venloos Blood een onvergetelijk optreden in Grenswerk gegeven én een cd uitgebracht.

Op Hemelvaartsdag 2015 wordt bekend dat D’n prins de hoogste binnenkomer is in de L1mbo Top 100, de jaarlijkse aller tijden-lijst van L1. Het lied komt binnen op 7, een ongekende prestatie. In augustus treedt Venloos Blood op tijdens het Zomerparkfeest. Voor Kwante Hippe is het dus het tweede jaar in successie dat de groep op het Venlose festival mag spelen, maar deze keer op het hoofdpodium. Nota bene als openingsact, voor vele duizenden toeschouwers. Niet veel later volgt opnieuw een nominatie voor de Jo Erens Priès, die nu dus wel wordt verzilverd door de jeugdige Venlonaren.

Jongste winnende act ooit

Kwante Hippe is de jongste act met de Jo Erens Priès (en de voorlopers Priès van ’t Limburgs Leed) op zak. De bandleden zijn stuk voor stuk geboren in 1991 of later. Geen van de leden is dus ouder dan 24. (zoemaar)-zanger Lex Uiting was 25 toen hij in 2011 won, diezelfde leeftijd had Maud Wilms toen ze in 2008 de eerste en enige vrouwelijke winnares werd. Benjamin van de groep is saxofonist Lukas Geelen, geboren in augustus 1995 en dus twintig jaar oud. Hij mag zich officieel de jongste Jo Erens Priès-winnaar ooit noemen.

Jo Erens

Met de Jo Erens Priès wordt de legendarische troubadour Jo Erens jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren.

De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers.

Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed.

Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.

Voorgaande winnaars

De Jo Erens Priès kent (aanvankelijk jarenlang als Priès van ’t Limburgs Leed) een rijke historie. In onderstaand overzicht zijn alle eerdere winnaars te vinden.

2014 Ivo Rosbeek (Hoensbroek)
2013 Roger Villevoye (Maastricht)
2012 Rebzjie (Maastricht)
2011 Lex Uiting (Venlo)
2010 Fabrizio (Maastricht)
2009 Hans Emmen Trio (Maastricht)
2008 Maud Wilms (Maasbracht)
2007 Frans Hermans (Schimmert)
2006 Roger van Zundert (Roggel)
2005 Frans Pollux (Venlo)
2004 Peter Beeker (Velden)
2003 Pikkatrillaz (Maastricht)
2002 Arno Adams (Belfeld)
2001 Marc Hermans (Kerkrade)
2000 Ton Engels (Panningen)

Veldeke Oeuvre-Priès

Ieder jaar kent Dialekvereiniging Veldeke Venlo een oeuvreprijs toe aan een persoon of groep die zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de Limburgse dialectmuziek. De Veldeke Oeuvre-Priès bestaat sinds 2007, de winnaar ontvangt een beeldje van Mariëlle Franssen.

Kerkradenaar Jack Vinders houdt zich al heel wat jaren op geheel eigen wijze bezig met dialectmuziek. Vinders, gezegend met een prachtstem, bracht zeven studioalbums uit en treedt met regelmaat op in theaters. Zijn D’r kloon staat al sinds 2013 op 1 in de L1mbo Top 100 van 2015. Het omvangrijke oeuvre van de productieve Jack Vinders groeit nog steeds.

Voorgaande winnaars

2014 Um & Um (Horst)
2013 Guus Smeets (Vilt-Valkenburg)
2012 Nol Wassen (Reuver)
2011 Ben Verdellen (Blerick)
2010 Sjef Diederen (Valkenburg)
2009 Wooden Chain (Grubbenvorst)
2008 Hannelore Winter (Venlo)
2007 Jan Theelen (Munstergeleen)