Harold K wint Jo Erens Priès 2018

Harold K uit Susteren heeft gisteren de Jo Erens Priès gewonnen. In de Frans Boermans zaal in De Maaspoort in Venlo werd dit tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt door de Venlose wethouder van cultuur Marij Pollux. De andere genomineerden waren Jorn Lucassen (Schimmert), Mella (Neer) en Huub Holtman (Grubbenvorst). Harold K is de opvolger van Joep van Wegberg, die de prijs in 2017 won met zijn project Joep’s Kapel. In De Maaspoort werd ook de Veldeke Oeuvre Pries uitgereikt aan Gé Reinders, die er vervolgens zijn nieuwe cd Oetblaoze presenteerde.

De keuze voor Harold K
De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Dialectmuziek leeft. Ondanks dat de lijst aan winnende acts elk jaar langer wordt, kunnen we telkens weer putten uit heel veel artiesten die iets bijzonders hebben gedaan. We hadden dan ook vier erg sterke genomineerden. Het is goed om te zien dat er zoveel talent rondloopt in Limburg. Dat is voor ons als festival ook ontzettend prettig: op deze manier kunnen we gelukkig nog tot in lengte van jaren doorgaan met de Nach.’

De in Amsterdam woonachtige, maar uit Susteren afkomstige Harold K ofwel Harold Konickx ging er uiteindelijk met de Jo Erens Priès vandoor. Het bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed is enthousiast over de verhalende, pakkende liedjes van Harold. Enkele jaren geleden maakte hij al veel indruk met Heppeneert, met een nominatie voor de Jo Erens Priès als resultaat. De verwachtingen van de opvolger van die cd waren daardoor automatisch hoog. En die verwachtingen maakte Harold vorig jaar volledig waar toen hij terugkeerde aan het front met het prachtalbum Mama Courage. Op de cd staat de liefde centraal, een thema dat gevoelige, hoopvolle en weemoedige liedjes opleverde. De singer-songwriter Harold K heeft een geheel eigen geluid én de gave om verhalend te schrijven. De titeltrack over het leven vol zwoegen van de Limburgse mijnwerkersvrouw is daar een uitstekend voorbeeld van. Als Jo Erens nu had geleefd hadden zijn liedjes zomaar kunnen klinken als die van Harold K.