Vier genomineerde acts Jo Erens Priès

De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn: Huub Holtman (Grubbenvorst), Harold K (Susteren), Jorn Lucassen (Schimmert) en Mella (Neer). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Joep’s Kapel, het geesteskind van Joep van Wegberg en Jo Erens Priès-winnaar in 2017. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 15 september in Venlo.

Huub Holtman (Grubbenvorst)
Vorig jaar bracht Huub Holtman het uiterst geslaagde album Trap Door uit. ‘Trap Door is written, performed, recorded, produced, mixed and mastered by Huub Holtman’, zo valt er te lezen op het cd-hoesje. Een zin die alles zegt. Want Huub Holtman deed vrijwel alles zelf bij de totstandkoming van zijn lekker stevige cd. En dat is lovenswaardig én zeer bijzonder, zeker als het eindresultaat zo indrukwekkend is. Een diepe buiging voor Huub dus. Al had die de cd-tekst van ons best óók nog in het dialect mogen zijn. Het is immers slechts een kwestie van geduld dat…., vul zelf maar in. Huub Holtman is in elk geval een prima ambassadeur van Limburgse muziek, wat ons betreft voor heel Holland.
 

Harold K (Susteren)
De uit Susteren afkomstige, maar vanuit Amsterdam opererende Harold Koninckx maakte enkele jaren geleden veel indruk met Heppeneert. De verwachtingen van de opvolger waren daardoor automatisch hoog. En die verwachtingen maakte Harold vorig jaar volledig waar toen hij terugkeerde aan het front met het prachtalbum Mama Courage. Op de cd staat de liefde centraal, een thema dat gevoelige, hoopvolle en weemoedige liedjes opleverde. De singer-songwriter Harold K heeft een geheel eigen geluid én de gave om verhalend te schrijven. De titeltrack over het leven vol zwoegen van de Limburgse mijnwerkersvrouw is daar een uitstekend voorbeeld van.

Jorn Lucassen (Schimmert)
Muziek is emotie, en hoe waardevol is het als lastige onderwerpen via muziek bespreekbaar gemaakt worden? De vader van Jorn Lucassen kampt al twintig jaar met een depressie en dat is zwaar, soms erg zwaar. Jorn schreef er samen met Rob Baltus een lied over: met het gevoelige Hey pa hie bin ich dan! maakte hij veel indruk. Als DJ Jorn is Jorn Lucassen al jarenlang actief in het circuit, maar met dit prachtlied liet hij een heel andere kant van zichzelf horen. Met Hey pa hie bin ich dan! zal hij nog voor velen in soortgelijke situaties een inspiratiebron zijn.

Mella (Neer)
In september vorig jaar won Mella Klaessen uit Neer ’t Sjun Lidjer Konkoer in Kerkrade met het liedje Plat. De dialectliedjeswedstrijd is in het leven geroepen voor repertoire uit een andere hoek dan vastelaovend, waar natuurlijk al de nodige wedstrijden voor zijn. Mella kreeg het voor elkaar om met het aanstekelijke Plat het allermooiste liedje te maken en er met de winst vandoor te gaan. Dat belooft heel wat voor de toekomst! De erkenning komt overigens niet zomaar aanwaaien: Mella is na een studie aan het Conversatorium Maastricht sinds 2013 Docent Muziek en heeft dus al de nodige muzikale bagage.