Veldeke Oeuvre-Pries voor Henk Steijvers

Henk Steijvers ontvangt dit jaar de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgs Leed. Steijvers, bekend als zanger van de Janse Bagge Bend en van de groep Carboon, wordt geëerd vanwege zijn grote verdiensten voor de Limburgse dialectmuziek. Veldeke-voorzitter Henk Buskes maakte in het L1-radioprogramma Plat-eweg bekend dat de keuze op de in Susteren woonachtige Steijvers is gevallen. De uitreiking van de prestigieuze prijs vindt plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Domani, in de Venlose binnenstad. Henk Steijvers treedt later op de avond op met zijn Janse Bagge Bend.

Henk Steijvers

De Veldeke Oeuvre-Pries winnaar van 2017 heeft niet alleen een indrukwekkende muzikale carrière achter de rug, maar deze loopbaan duurt nog altijd voort. Met de Janse Bagge Bend treedt Henk Steijvers (1949) nog steeds op, in 2015 was er zelfs een reünie met de groep waarmee alles ooit begon: Carboon.

Met het legendarische Carboon had Henk Steijvers in de jaren zeventig veel succes met de elpees Witste Nog, Koempel… en D’r Letste Koempel. Samen met Jean Innemee, Ben Erkens, Conny Peters en tekstschrijver Jan Hendriks bouwde Carboon een indrukwekkend oeuvre aan mijnliederen op. Twee jaar geleden vond een zeer positief ontvangen én logische reünie van Carboon plaats: 2015 was immers het Jaar van de Mijnen.

In 1979 startte een andere formatie: de Janse Bagge Bend. Aanvankelijk als zaate Hermenie Aspro Broesj, al snel groeide het gezelschap uit tot een band van formaat. Kenmerkend voor Janse Bagge zijn de eigen teksten op bekende, anderstalige nummers. In 1983 werd met Sollicitere zelfs een grote landelijke hit gescoord. In datzelfde jaar stond de band op Pinkpop.

Sollicitere groeide uit tot een heuse evergreen, maar daar heeft de groep er meer van. Nummers als Blief biej de mam en Proemevlaai zijn bekend bij een groot publiek. ‘De moeder van alle dialectgroepen’ treedt tot de dag van vandaag op. De negen man sterke band heeft een repertoire dat zich kenmerkt door uitersten. Enerzijds zijn er kolderieke feestnummers, maar ‘Janse Bagge’ brengt tevens gevoelige nummers over maatschappelijke thema’s. Tot de hoogtepunten van de rijke geschiedenis van de band behoren niet alleen de vele energieke concerten, maar ook de succesvolle, meer ingetogen theateroptredens. In al die jaren heeft Henk Steijvers dus laten zien van alle markten thuis te zijn. Vorig jaar nog werd Henk op een heel andere manier gehuldigd: hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.