Vier genomineerde acts Jo Erens Priès

De genomineerden voor de Jo Erens Priès zijn bekend. De acts die dit jaar kans maken op het winnen van de prestigieuze dialectmuziekprijs van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn, op alfabetische (en dus verder volstrekt willekeurige) volgorde: Baroesjko (Sittard), De Franse Slaag (Venlo), Joep’s Kapel (Horst) en Linda Zijlmans (Venlo). Eén van deze acts wordt komende maand de opvolger van Marleen Rutten, Jo Erens Priès-winnares in 2016. Bekendmaking en uitreiking vinden plaats tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 16 september om 20.45 uur in Domani in Venlo.

De winnaar van de achttiende Jo Erens Priès (inclusief de prijzen onder de naam Priès van ’t Limburgs Leed) zal tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op 16 september om 20:45 uur bekend worden gemaakt in Domani in het centrum van Venlo. In Domani wordt ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt.

De genomineerden

In alfabetische volgorde zijn dit de artiesten die dit jaar in aanmerking komen voor de Jo Erens Priès:
 

Baroesjko (Sittard)

Vorig jaar was Baroesjko al genomineerd voor de Jo Erens Priès, maar sindsdien heeft de band rondom frontman Mark Courage niet stilgezeten en werd er alleen maar meer moois uitgebracht. De groep omschrijft hun muziekstijl als ‘over grenzen heen denkende folk en Sittardse wereldmuziek’ en dat dekt de lading behoorlijk. De dit voorjaar verschenen single Daensdig (Verdwalen in Gent) liet maar weer eens horen én dankzij de prachtige videoclip ook zien hoeveel Courage en de zijnen in hun mars hebben: Baroesjko is zowel tekstueel als muzikaal van hoog niveau.

De Franse Slaag (Venlo)

Een grensverleggend dialectmuziekproject, waarbij Jacques-Paul Joosten, Mirjam Alders en Frans Pollux de krachten bundelden. Bekende Franse chansons werden hertaald in het Venloos, wat resulteerde in het album De Franse Slaag. Daarna gingen Jacques-Paul en Mirjam samen de planken op, om een theatervoorstelling te brengen waarin de liedjes werden gebracht samen met door Frans Pollux geschreven monologen, die zodoende één magnifiek geheel vormden. Het eindresultaat: Limburgs heeft nog nooit zo Frans geklonken.

Joep’s Kapel (Horst)

Een fascinerend project van singer-songwriter Joep van Wegberg uit Horst. Joep onderzocht zijn persoonlijke levensovertuiging en wist deze te vertalen in kleine, prachtige dialectliedjes die gaan over alledaagse onderwerpen. Joep’s Kapel werd gepresenteerd als een nieuwe religie, maar dan wel eentje met een glimlach en een knipoog. En dat is iets waar heel wat geloven nog iets van kunnen leren. Vorig jaar trad Joep met dit project op tijdens de Nach: in de Joriskerk werden zijn liedjes erg positief ontvangen, dit voorjaar verscheen zijn album.

Linda Zijlmans (Venlo)

De Venlose zangeres Linda Zijlmans, die we natuurlijk ook van Op Geveul kennen, brengt deze maand haar nieuwe cd uit en die is persoonlijker dan ooit. Linda heeft mede dankzij haar herkenbare stem een geheel eigen sound. Het centrale thema van het door Tren van Enckevort geproduceerde album is de problematiek waar vrouwen van rond de dertig zoal mee worstelen. Niet alleen haar nieuwe liedjes met scherpe teksten zijn opvallend, ook de tournee, die tijdens de Nach wordt afgetrapt, zal dat zijn. Hoe en wat blijft nog heel even geheim, maar wij weten dat het iets heel speciaals gaat worden.